Tiamina została odkryta jako pierwsza spośród wszystkich witamin. Jest rozpuszczalna w wodzie i pełni funkcję kofaktora wielu ważnych enzymów biorących udział w wytwarzaniu energii na drodze przemian węglowodanowych oraz w produkcji substratów wykorzystywanych do syntezy neuroprzekaźników, kwasów nukleinowych i koenzymów. Celem pracy było zebranie najważniejszych aspektów dotyczących tiaminy, zaczynając od bogatej historii jej odkrycia, przez syntezę, rolę w ludzkim organizmie, mechanizm działania, aż po konsekwencje jej niedoborów prowadzące do wystąpienia choroby beri-beri. Przegląd obejmuje również aspekt farmaceutyczny, główne źródła tiaminy w pożywieniu, wchłanianie, zalecane normy spożycia, interakcje z lekami oraz dostępne postacie leków, jakie są stosowane w leczeniu jej niedoborów. Bliższe przyjrzenie się roli witaminy B1 w mechanizmach komórkowych pokazuje jej znaczenie w utrzymaniu zdrowia, a także podkreśla istotę zapewnienie jej odpowiedniej podaży w diecie dla zachowania prawidłowo funkcjonującego układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Mimo że objawy niedoborów tiaminy są obecnie rzadziej spotykane w krajach rozwiniętych, to nadal stanowią ważny problem ze względu na chociażby niezbilansowaną dietę, alkoholizm czy występowanie stanów klinicznych utrudniających wchłanianie witaminy B1 z pożywienia, jak np. celiakia. Wszystkie te czynniki sprawiają, że problem niedoborów tiaminy jest wciąż istotny i aktualny a zebranie najważniejszych aspektów związanych z niedoborami witaminy B1 może pomóc we właściwej diagnozie lub nawet zapobiec wystąpieniu jej niedoborów u pacjentów w grupie ryzyka.
Zasady cytowania
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.