Data publikacji : 2024-08-08

Owoce Lycium barbarum – skład chemiczny i aktywność jagód goji – od tradycji do badań klinicznych

Monika Czerwińska

Mrs.

Abstrakt

Owoce kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum L.) od stuleci stosowane są w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM) jako środek hamujący starzenie, tonizujący, wspomagający odporność i łagodzący przebieg wielu chorób związanych z wiekiem, głównie o podłożu metabolicznym, oksydacyjnym i zapalnym. Jadalne owoce kolcowoju, dostępne komercyjnie, znane są jako owoce goji. Dotychczasowe badania sugerują terapeutyczne znaczenie tej substancji pochodzenia roślinnego jako suplementu diety lub żywności funkcjonalnej. Przegląd literatury miał na celu zgromadzenie i usystematyzowanie dotychczasowej wiedzy na temat owoców L. barbarum, a także stanowił próbę naukowego wyjaśnienia szerokiego zastosowania tych owoców w TCM. Przeglądu literatury dokonano wśród ok. 1100 artykułów głównie za pomocą baz Scopus i Google Scholar. Liczne badania in vitroin vivo wskazują na skuteczność wyciągów z owoców Lbarbarum i ich przetworów w wielu schorzeniach, szczególnie o podłożu oksydacyjnym, metabolicznym i zapalnym. Za działanie to odpowiadają głównie polisacharydy, karotenoidy oraz związki polifenolowe obecne w owocach. Przegląd ten może stanowić teoretyczną podstawę do dalszego badania i rozszerzania zastosowań kolcowoju w dziedzinie medycyny i dietetyki.

Słowa kluczowe:

Lycium barbarum, goji, polysaccharides



Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Czerwińska, M., & Kuśnierek, M. (2024). Owoce Lycium barbarum – skład chemiczny i aktywność jagód goji – od tradycji do badań klinicznych. Prospects in Pharmaceutical Sciences, 22(3), 35–57. https://doi.org/10.56782/pps.197

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.


Redakcja czasopisma
Stefana Banacha 1
02-097 Warsaw, Poland
biuletynfarmacji@wum.edu.pl
Wydawca:
Medical University of Warsaw
ul. Żwirki i Wigury 61
02-091 Warszawa

O platformie:
Copyright 2021 by
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & workfow by OJS/PKP