Published : 2019-08-07

OCHRONNA ROLA KWASU α-LIPONOWEGO W MIAŻDŻYCY I CHOROBACH SERCOWO-NACZYNIOWYCH

Dominika Łacheta

Wioletta Olejarz

Abstract

Kwas α-liponowy (α-LA) jest naturalnym antyoksydantem występującym w żywności w postaci lipolizyny. Zarówno α-LA, jak i jego zredukowana postać DHLA (kwas dihydroliponowy) hamują produkcję reaktywnych form tlenu (ROS) i redukują szkodliwe ich działanie, mają zdolność chelatowania jonów metali przejściowych oraz regeneracji innych przeciwutleniaczy. Oprócz efektu antyoksydacyjnego wykazują także działanie przeciwzapalne. Stres oksydacyjny i stan zapalny odgrywają kluczową rolę w patogenezie miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. α-LA obniża poziom lipidów we krwi, zapobiega oksydacyjnym modyfikacjom cząsteczki LDL i hamuje tworzenie blaszki miażdżycowej. Jądrowy czynnik transkrypcyjny kappa B (NF-κB) przyczynia się do rozwoju miażdżycy poprzez aktywację genów prozapalnych, natomiast α-LA hamuje odpowiedź zapalną indukowaną przez NF-κB poprzez redukcję stresu oksydacyjnego, hamowanie ekspresji cząsteczek adhezyjnych oraz proliferacji i migracji komórek mięśni gładkich naczyń. Ponadto, suplementacja α-LA może obniżać ciśnienie krwi. W pracy dokonano przeglądu badań dotyczących roli α-LA w patogenezie miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.

Keywords:

kwas α-liponowy, antyoksydant, miażdżyca, choroby sercowo-naczyniowe



Details

References

Statistics

Authors

Download files

PDF (Język Polski)

Citation rules

Łacheta, D., & Olejarz, W. (2019). OCHRONNA ROLA KWASU α-LIPONOWEGO W MIAŻDŻYCY I CHOROBACH SERCOWO-NACZYNIOWYCH. Prospects in Pharmaceutical Sciences, 17(8), 43–50. https://doi.org/10.56782/pps.24

Altmetric indicators


Cited by / Share


Licence


Editorial Team
Stefana Banacha 1
02-097 Warsaw, Poland
biuletynfarmacji@wum.edu.pl
Publisher:
Medical University of Warsaw
ul. Żwirki i Wigury 61
02-091 Warszawa

About:
Copyright 2021 by
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & workfow by OJS/PKP