Ozimek L., Pospiech E., Narine S.: Nanotechnologies in food and meat processing. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment. 2010; 9[4]: 401-412.
Jakubczyk E.: Nanotechnologia w technologii żywności. Przemysł Spożywczy, 2007; 4: 16-22.
Kurzydłowski K.J.: Nanotechnologia jako priorytet polityki naukowo-badawczej UE i Polski. Wydział Inżynierii Materiałowej Politechniki Warszawskiej MATERIALS DESIGN DIVISION (http://ntfp2020.pb.edu.)
http://www.lauf.pl/nano.htm
Dietl T.: Nanotechnologie przyszłości., Polska Akademia Umiejętności, Prace Komisji Za-grożeń Cywilizacyjnych, 2006; 7: 15-28. (http://www.ifpan.edu.pl/SL-2/articles/Dietl_PAU_KOM_ ZAGR_06.pdf)
Kanchana A., Agarwal I., Sunkar S., Nellore J., Namasivayam K.: Biogenic silver nanoparticles from spinacia oleracea and lactuca sativa and their potential antimicrobial activity. Digest Journal of Nanomaterials and Biostructures. 2011; 6 [4]: 1741-1750.
Maliszewska I.H., Puzio M.: Extracellular biosynthesis and antimicrobial activity of silver nanoparticles. Acta Phys. Polonica A. 2009; 116: 160-162.
DOI: https://doi.org/10.12693/APhysPolA.116.S-160
Kelsall R.W, Hamley I.W, Geoghegan M.: Nanotechnologie, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.
Pacholczyk A., Terzyk A.P, Wiśniewski M.: Perspektywy zastosowania nowych nanomateriałów węglowych w kontrolowanym uwalnianiu leków. Wiadomości chemiczne. 2010; 64: (1-2): 23-44.
Zboińska E., Zielińska K., Piechowska J., Wilk K.: Antybakteryjna aktywność nizyny enkapsułkowanej w mikroemulsjach typu woda-w-oleju. IV Krajowa Konferencja Nanotech-nologii NANO 2010.
http://www.computescotland.com/nems-new-manufacturing-research-for-jaded-industries-2996.php
Riley T., Govender T., Stolnik S., Xiong C.D., Garnett M.C., Illum L., Davis S.S.: Colloidal stability and drug incorporation aspects of micellar-like PLA-PEG nanoparticles. Colloids and Surfaces B: Biointerfaces. 1999; 16[1]: 147-159.
DOI: https://doi.org/10.1016/S0927-7765(99)00066-1
http://www.focus.pl/nauka/zobacz/publikacje/nano-na-jezyku/
Nowak M.: Rewolucyjna nanotechnologia. Ekopartner, 2008; 2(196): 30-31.
Smoderek K.: Sposoby wykorzystywania żywności w biotechnologii, nanotechnologii oraz leczeniu. Korzyści i zagrożenia. Materiały Czytelni On-line / Baza Artykułów, Centrum Ekologii Człowieka i Bioetyki w Warszawie, 2009. http://www.cecib.uksw.edu.pl.
Snopczyński T., Góralczyk K., Czaja K., Struciński P., Hernik A., Korcz W., Ludwicki J.K.: Nanotechnologia - możliwości i zagrożenia. Roczn. PZH, 2009; 2 (60):101-111.
http://www.pepsico.com
http://www.senomyx.com
http://www.redpointbio.com
http://www.nutrigrasusa.com
Rozporządzenie (WE) NR 1907/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 18 grudnia 2006 r. w sprawie rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów (REACH) i utworzenia Europejskiej Agencji Chemikaliów, zmieniające dyrektywę 1999/45/WE oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 793/93 i rozporządzenie Komisji (WE) nr 1488/94, jak również dyrektywę Rady 76/769/EWG i dyrektywy Komisji 91/155/EWG, 93/67/EWG, 93/105/WE i 2000/21/WE. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L: 2007:136:0003:0280:pl:PDF
Maliszewska – Mazur M.: Nanotechnologia – nowe wyzwania, nowe możliwości i nowe problemy. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych, 2010; 45: 153-161.
El-Temsah Y.S.. Joner E.J.: Impact of Fe and Ag nanoparticles on seed germination and differences in bioavailability during exposure in aqueous suspension and soil. Environ. Toxi-col. 2012; 27[1]: 42-49.
DOI: https://doi.org/10.1002/tox.20610
Nanonauka i nanotechnologia. Plan działań dla Europy na lata 2005-2009. Drugie sprawozdanie z realizacji za lata 2007-2009 KOM (2009) (INI). http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/ LexUriServ.do?uri=COM:2009:0607:FIN:PL:PDF
Aspekty regulacyjne nanomateriałów: Rezolucja Parlamentu Europejskiego, 2008/2208(INI) http://eurlex.europa.eu/ LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:184E:0082:0089:PL:PDF