Data publikacji : 2021-06-09

KOFEINA I INNE SUBSTANCJE AKTYWNE FARMAKOLOGICZNIE ZAWARTE W ZIARNACH KAWOWCA

Aleksandra Grodzka

Wiktoria Kużaj

Monika Zielińska-Pisklak

Łukasz Szeleszczuk

Marcin Sobczak

Abstrakt

Kawa (wywar z nasion kawowca), będąca jednym z najczęściej spożywanych napojów, zawiera liczne substancje o różnorodnym działaniu farmakologicznym i zróżnicowanej budowie chemicznej. Do głównych z nich zalicza się kofeinę (alkaloidy purynowe), kwas chlorogenowy (kwasy fenolowe), kahweol i kafestol (diterpeny) oraz trygonelinę (alkaloidy pirydynowe). Niniejszy artykuł przedstawia przegląd aktualnej literatury naukowej na temat właściwości substancji aktywnych zawartych w ziarnach kawowca, ze szczególnym uwzględnieniem działania farmakologicznego oraz potencjalnych efektów ubocznych głównego ich składnika — kofeiny.

Słowa kluczowe:

coffee, caffeine, trigonelline, chlorogenic acid, cafestol, kahweol


Inne teksty tego samego autora

Podobne artykuły

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.


Szczegóły

Bibliografia

Statystyki

Autorzy

Pobierz pliki

PDF

Zasady cytowania

Grodzka, A., Kużaj, W., Zielińska-Pisklak, M., Szeleszczuk, Łukasz, & Sobczak, M. (2021). KOFEINA I INNE SUBSTANCJE AKTYWNE FARMAKOLOGICZNIE ZAWARTE W ZIARNACH KAWOWCA. Prospects in Pharmaceutical Sciences, 19(1), 1–8. https://doi.org/10.56782/pps.11

Wskaźniki altmetryczne


Cited by / Share


Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0 Międzynarodowe.


Redakcja czasopisma
Stefana Banacha 1
02-097 Warsaw, Poland
biuletynfarmacji@wum.edu.pl
Wydawca:
Medical University of Warsaw
ul. Żwirki i Wigury 61
02-091 Warszawa

O platformie:
Copyright 2021 by
OJS Support and Customization by LIBCOM
Platform & workfow by OJS/PKP