Cerezo AB, Leal Á, Álvarez-Fernández MA, Hornedo-Ortega R, Troncoso AM, García-Parrilla MC. Quality control and determination ofmelatonin in food supplements. Journal of Food Composition andAnalysis. 2016, 45, 80-86.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfca.2015.09.013
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Krajowa Rada Suplementów i Odżywek [na:]https://www.krsio.org.pl.
Najwyższa Izba Kontroli. Suplementy diety w świetle kontroli NIK.12.04.2017 [25.11.2018]. https://www.nik.gov.pl/plik/id,13978,vp,16418.pdf.
Bojarowicz H, Dźwigulska P. Suplementy diety. Część II. Wybraneskładniki suplementów diety oraz ich przeznaczenie. Hygeia PublicHealth. 2012, 47(4), 433-441.
Jarosz M. Suplementy diety a zdrowie – porady lekarzy i dietetyków.Wydawnictwo PZWL. Warszawa, 2008, 16-24.
Raport TNS Polska. Styczeń 2014. www.lekiczysuplementy.pl
Badanie TNS http://www.rynekzdrowia.pl.
Raport NIK. nik.gov.pl/RynekZdrowia.
Raport PMR. Rynek suplementów diety w Polsce 2015. Prognozyrozwoju na lata 2015–2020.
Codex Alimentarius. http://www.fao.org.
Stankiewicz D. Reforma prawa żywnościowego w UE — Biała Księgadotycząca bezpieczeństwa żywności. 2001, 1-3.
Dragan A. Zielone i Białe księgi Komisji Europejskiej. Kancelaria Senatu — Dział Analiz i Opracowań Tematycznych. 2010, 5-8.
https://gis.gov.pl.
Obwieszczenie Ministra Zdrowia z dnia 17 września 2018 r. w sprawieogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Zdrowia wsprawie składu oraz oznakowania suplementów diety. Dz. U. 2018poz. 1951.
Brzozowska A, Roszkowski W, Pietruszka B, Kałuża J. Witaminy iskładniki mineralne jako suplementy diety. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2005, 4 (45), 5-16.
Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 7lutego 2005 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Dz.U. 2005, nr 31, poz.265.
Gil M, Głodek E, Rudy M. Ocena spożycia witamin i składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych studentów uniwersytetu rzeszowskiego. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. 2012,63(4), 441-446.
Orkusz A, Gorla B. Ocena sposobu żywienia mieszkańców domu pomocy społecznej z terenu województwa dolnośląskiego. NaukiInżynierskie i Technologie. 2016, 3(22), 51-62.
Bojarowicz H, Dźwigulska P. Suplementy diety. Część III. Interakcjesuplementów diety z lekami. Hygeia Public Health. 2012, 47(4), 442-447.
Bojarowicz H, Dźwigulska P. Suplementy diety. Część I. Suplementydiety a leki — porównanie wymagań prawnych. Hygeia Public Health.2012, 47(4), 427-432.
Najwyższa Izba Kontroli. Informacja o wynikach kontroli. Dopuszczenie do obrotu suplementów diety. 03.02.2017 [01.12.2018].LLO.430.002.2016 Nr ewid. 195/2016/P/16/078/LLOhttps://www.nik.gov.pl/plik/id,13031,vp,15443.pdf.
Ratajczak M, Kubicka MM, Kamińska D, Długaszewska J. Microbiological Quality of Foods Supplements. Acta Polonia Pharmacie. 2015,72(2), 383-387.
Brown AC. An overview of herb and dietary supplement efficacy,safety and government regulations in the United States with suggested improvements. Part 1 of 5 series. Food and Chemical Toxicology. 2017, 107(Pt A), 449-471.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.fct.2016.11.001
Fijałek Z, Sarna K, Błazewicz A, Marin J. Counterfeit phosphodiesterase type 5 inhibitors-growing safety risks for public health. RocznikiPaństwowego Zakładu Higieny. 2010, 61(3), 227-235.
Kutzner L, Ostermann AI, Konrad T, Riegel D, Hellhake S, SchuchardtJP. Lipid Class Specific Quantitative Analysis of n-3 PolyunsaturatedFatty Acids in Food Supplements. Journal of Agricultural and FoodChemistry. 2017, 65(1), 139-147.
DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.6b03745
Li J, Yuan C, Pan L, Benatrehina PA, Chai H, Keller WJ. BioassayGuided Isolation of Antioxidant and Cytoprotective Constituentsfrom a Maqui Berry (Aristotelia chilensis) Dietary Supplement Ingredient As Markers for Qualitative and Quantitative Analysis. Journalof Agricultural and Food Chemistry. 2017, 65(39), 8634-8642.
DOI: https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b03261
Andrews KW, Roseland JM, Gusev PA, Palachuvattil J, Dang PT, Savarala S. Analytical ingredient content and variability of adult multivitamin/mineral products: national estimates for the Dietary Supplement Ingredient Database. The American Journal of Clinical Nutrition. 2017, 105(2), 526-539.
DOI: https://doi.org/10.3945/ajcn.116.134544
Bannenberg G, Mallon C, Edwards H, Yeadon D, Yan K, Johnson H.Omega-3 Long-Chain Polyunsaturated Fatty Acid Content and Oxidation State of Fish Oil Supplements in New Zealand. Scientific Reports- Nature. 2017, 7(1), 1488.
DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-017-01470-4
Anselmo CS, Mendes TC, Cabral LM, Sousa VP. Physicochemical quality profiles of commercial oral tablets and capsules containing lutein- impact of insufficient specific sanitary regulations. Annals of theBrazilian Academy of Sciences. 2018, 90(3), 3063-3073.
DOI: https://doi.org/10.1590/0001-3765201820170972
Patrício JP, Santos C, Cerdeira R. In vitro dissolution profile of twocommercially available iron preparations. Drugs in R & D. 2012,12(1), 35-40.
DOI: https://doi.org/10.2165/11631560-000000000-00000
Davydova N, Stippler E, Jin P, Giancaspro G. Development and validation of a dissolution test method for vitamin A in dietary supplement tablets. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis.2010, 53(3), 295-301.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jpba.2010.03.036
Rynekaptek.pl [15.02.2018]. http://www.rynekaptek.pl/marketing-i-zarzadzanie/sfalszowane-leki-zabijaja-najszybciej,19867_4.html
Krajowa Organizacja Weryfikacja Autentyczności Leków (KOWAL).[20.12.2018]. http://www.nmvo.pl/pl/o-nas
Fijałek Z, Sarna K. Wybrane aspekty jakości produktów leczniczych isuplementów diety –produkty substandardowe, nielegalne i sfałszowane. Rynek farmaceutyczny. 2009, 65(7), 467-475.
Couzin-Frankel J. The supplement sleuth. Science. 2015, 349(6250),780-783.
DOI: https://doi.org/10.1126/science.349.6250.780
Tucker J, Fischer T, Upjohn L, Mazzera D, Kumar M. UnapprovedPharmaceutical Ingredients Included in Dietary Supplements Associated With US Food and Drug Administration Warnings. JAMA NetwOpen. 2018, 1(6), 1-11.
DOI: https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2018.3337
Kwiatkowska D. Suplementy diety, odżywki i dopalacze a doping. Zakład Badań Antydopingowych Instytutu Sportu w Warszawie. Jurata2010, 10-46.
Chiang J, Yafi FA, Dorsey PJ, Hellstrom WJ. The dangers of sexualenhancement supplements and counterfeit drugs to "treat" erectiledysfunction. Translational Andrology and Urology. 2017, 6(1), 12-19.
DOI: https://doi.org/10.21037/tau.2016.10.04
Erland LA, Saxena PK. Melatonin Natural Health Products and Supplements: Presence of Serotonin and Significant Variability of Melatonin Content. Journal of Clinical Sleep Medicine. 2017, 13(2), 275-281.
DOI: https://doi.org/10.5664/jcsm.6462
Ustawa o zmianie ustawy – Prawo Farmaceutyczne oraz niektórychinnych ustaw z 19 grudnia 2014r. Dz.U. 2015 poz. 28.
Venhuis BJ, Zwaagstra ME, Keizers PH, de Kaste D. Dose-to-dose variations with single packages of counterfeit medicines and adulterated dietary supplements as a potential source of false negatives andinaccurate health risk assessments. Journal of Pharmaceutical andBiomedical Analysis. 2014, 89, 158-165.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jpba.2013.10.038
Zovko Končić M. Getting More Than You Paid For: Unauthorized "Natural" Substances in Herbal Food Supplements on EU Market. PlantaMedica. 2018, 84(6-07), 394-406.
DOI: https://doi.org/10.1055/s-0044-100042
Cho SH, Park HJ, Lee JH, Do JA, Heo S, Jo JH. Determination ofanabolic-androgenic steroid adulterants in counterfeit drugs byUHPLC-MS/MS. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis.2015, 111, 138-146.
DOI: https://doi.org/10.1016/j.jpba.2015.03.018
ElAmrawy F, ElAgouri G, Elnoweam O, Aboelazayem S, Farouk E,Nounou MI. Adulterated and counterfeit male enhancementnutraceuticals and dietary supplements pose a real threat to themanagement of erectile dysfunction: a global perspective. Journalof Dietary Supplements. 2016, 13(6), 660-693.
DOI: https://doi.org/10.3109/19390211.2016.1144231